Identiteettiäni määrittää monta asiaa, mutta tätä blogia lukevan on ehkä oleellista tietää, että olen kristitty, pappi, ja homoseksuaali. Itse en pidä homoseksuaalisuuttani ristinä, mutta usein tuntuu, että niin minun muka kuuluisi kokea, kun määrittelen itseni myös kristityksi. Haluan kirjoittaa siitä, mitä näen ja koen maailmassa, jossa ristejä on monenlaisia. Minulla on omani ja sinulla omasi.



maanantai 11. heinäkuuta 2011

Uskonnollinen vakaumus ja seksuaalisuus - mitä yhteistä?

Keskustelu siitä, onko homoseksuaalisuuden toteuttaminen syntiä, onko se Raamatun vastaista ja mistä koko homoseksuaalisuus edes johtuu, käy kuumana kirkossamme. Eri tavoin asiasta ajattelevat heittävät omia kommenttejaan puolesta ja vastaan. Jotkut jopa ymmärtävät toistensa näkemyksiä. Silti kukaan ei muuta mielipidettään. Kukaan ei muuta mielipidettään. Keskustelu onkin mielestäni hedelmätöntä, mikäli sen tavoitteena on saada toisia käännytettyä oman mielipiteen kannalle. Sellaista ei tapahdu.

Haluaisin verrata tätä seksuaalisuuskeskustelua vakaumuskeskusteluun. Kysyn aina riparilaisilta, voiko ihminen itse päättää, uskooko hän Jumalaan vai ei. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kaikki nuoret ovat aina nostaneet kätensä väittäen, että ihminen voi itse päättää, uskooko hän vai ei. Totean aina olevani eri mieltä. Totean myös, että meidän kirkkomme oppi on eri linjoilla. Sen mukaan Jumala lahjoittaa uskon. Ihmisellä on asiassa jokin rooli, mutta loppujen lopuksi kyse on Jumalan teosta. Jos ihminen kastetaan jo pienenä vauvana, siinä hän saa lahjaksi uskon. Usko on jotain laajempaa ja syvempää kuin jokin järkiperäinen ratkaisu. Se ei siis ole mikään järjen päätös.

Pyydän nuoria myös pysähtymään hetkeksi miettimään, ovatko he itse kukin itse päättäneet, uskovatko he Jumalaan vai eivät. En usko, että kukaan ihminen olisi tehnyt sitä ratkaisua jotenkin istahtaen alas kokoamaan kaikkia kuulemiaan rationaalisia perusteluja puolesta tai vastaan. Sitten niitä tarpeeksi tutkailtuaan hän muka tekisi päätöksensä ja lähtisi sitä sitten seuraamaan ja ehkä siitä toisillekin puhumaan. Ei, ei se mene niin. Homma menee niin, että ihminen tiedostaa sen, että hän uskoo tai ei usko - tai on jotain siltä väliltä. Sitten hän ehkä alkaa etsiä perusteluja sille, miten hän itse asioista ajattelee ja mahdollisesti julistaa sitä omaa totuuttaan eteenpäin - näin kärjistäen sanottuna.

Uskon, että samoin on tässä homoseksuaalisuusasiassa. Jos ihminen tuntee syvällä sisimmässään, että homoseksuaalisuus on syntiä, niin hän lukee Raamattuakin siltä pohjalta, että siellähän se selvästi sanotaan. Sitten hän lainailee tiettyjä raamatunkohtia todistaakseen väitteensä muille. Tähän ajattelutapaan kuuluu myös se, että homoseksuaalisuus on syntiinlankeemuksen seurausta ja se on jonkinlainen seksuaalinen häiriö, josta voi parantua. Ainakin ihminen voi valita olla toteuttamatta sitä. Näin myös tulisi toimia, jos haluaa toteuttaa Jumalan tahdon.

Joku toinen tuntee siellä syvällä sisimmässään, että homoseksuaalisuus on täysin verrannollinen heteroseksuaalisuuden kanssa. Hän lukee Raamattuakin siltä pohjalta, että siellä olevat näennäisesti homoseksuaalisuuden tuomitsevat kohdat eivät osu kohteeseensa, jos niitä verrataan rakastavaan, sitoutuneeseen homoseksuaaliseen parisuhteeseen. Hän ehkä nojautuu luterilaiseen ajatukseen siitä, miten uskoon liittyvät asiat eli pelastuskysymykset ovat Raamatun muuttumatonta perustaa, mutta etiikan alueen kysymyksiä tulee aina arvioida uudelleen tietämyksen lisääntyessä. Hän ottaa nykyaikaisen raamatuntutkimuksen vakavasti ja sen myötä näkee Raamatussa myös inhimillisen puolen. Siksi homoja, lesboja, biseksuaaleja ja heteroita koskevat aivan samat lait. Se ei ole omasta seksuaalisesta suuntautumisesta kiinni.

Minä en ole päättänyt, että uskon Jumalaan. Minä en ole päättänyt, että olen lesbo. Molemmat asiat olen itsessäni vain todennut. Väitän, että samaa koskee sinun uskonnollista vakaumustasi ja seksuaalisuuttasi. Väitätkö toisin?

6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kun on kyseessä homoseksuaalisuus, on usein saatettu sanoa ja esittää se peruste, että se on synnynnäistä ja ettei sille voi mitään. On saatettu sanoa, että jotkut ovat syntyneet homoseksuaaleiksi ja siksi heidän on vain hyväksyttävä tämä identiteetti.
    Kuitenkin, jos tutkitaan homoseksuaalisuuden syntyä, ei ole voitu löytää yhtäkään perinnöllistä syytä sille. Ei ole löydetty mitään geeniä tai muuta sellaista, joka voisi aiheuttaa sen. Vakuuttavat löydöt ovat jääneet puuttumaan.
    Sensijaan paljon oleellisempia tuntuvat olevan määrätyt taustatekijät ja erityispiirteet, joita seuraavassa luetellaan. Nämä tekijät ovat löytyneet toistuvasti useissa tutkimuksissa ja haastatteluissa, joita on tehty, ja ehkä jotkut voivat tunnistaa joitakin näistä taustatekijöistä - jotka useimmiten liittyvät ihmissuhteisiin - omikseen.

    http://www.jariiivanainen.net/Homoseksuaalisuudesta_vapautuminen.html

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Man with Desire: Tietääkseni homoseksuaalisuus "syntyy" jo sikiökaudella ja siihen vaikuttaa ainakin odottavan äidin hormonit. Aiheesta on olemassa tutkittuakin tietoa, varmasti löytää kun etsii.

    Toisaalta onko sillä merkitystä mistä jokin ihmisen ominaisuus johtuu? Eikö kristityn (ja ylipäätään ihmisen) tehtävä ole vain rakastaa lähimmäistään ja hyväksyä tämä sellaisena kuin on? Ilman tarvetta muuttaa toista oman mielen mukaiseksi. Jeesus toimi näin, voimme ottaa hänestä esimerkkiä. On ylimielistä lähteä määrittelemään toisen ihmisen taipumuksia ja ominaisuuksia "oikeiksi tai vääriksi", silloin kun kyseessä on aikuiset ihmiset jotka kunnioittavat toisiaan ja kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen sekä toisen ihmisen itsemääräämisen kunnioittamiseen. Oli sitten kyse ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnollisesta vakaumuksesta tai mistä tahansa muusta.

    Jospa huolehtisimme vain omasta maallisesta vaelluksestamme tehden sen osan joka meille on annettu: rakastaa ja kunnioittaa ehdoitta.

    VastaaPoista
  6. No kyllä väitän. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että olen itse valinnut etten usko Jumalaan ja myös sen että olen hetero.
    Niinkuin joku viisas sanoi, että kaikkia asioita elämässä ei voi päättää itse/ kontrolloida. Näihin kontrolloimattomiin asioihin kuuluvat mm. suurin osa sairauksista (paitsi mielenterveysongelmat), kuolema, syntyminen, läheisten ihmisten menettäminen tavalla tai toisella ja omat koettelemukset elämässä. Kontrolloitaviin kuuluu elämäntavat, työpaikka, koulutus, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto, mielenterveys, taloudellinen tilanne, joissain määrin oma terveys ja perheen hankkiminen.
    Olen siis ihan eri mieltä kanssasi.

    VastaaPoista